Следвайте Гласове в ТелеграмСитуацията в Украйна е толкова сериозна, че президентът

...
Следвайте Гласове в ТелеграмСитуацията в Украйна е толкова сериозна, че президентът
Коментари Харесай

Зеленски: Целият свят е виновен за руските успехи в Харков

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Ситуацията в Украйна е толкоз сериозна, че президентът Володимир Зеленски трябваше да анулира планувано пътешестване до Испания и да дойде напряко в Харков - втория по величина град в страната, който още веднъж е в действителна заплаха от съветското нахлуване.

С извънреден достъп ABC News се причисли към обиколката на Зеленски в болничното заведение в града, където украинският президент се срещна с ранени бойци и им връчи медали за смелост.

" За мен е доста значимо да бъда тук ", сподели той, до момента в който се разхождахме по коридорите.

Във всяко поделение той се спираше, до момента в който офицер прочиташе имената на всеки ранен боец. Той се приближи до всяко легло и им връчи орден. Но това беше доста забързано посещаване. Безопасността на президента постоянно е грижа, само че това пътешестване до Харков беше рисковано и екипът му се движеше бързо из постройката.

Украинският президент Володимир Зеленски беседва с задграничния сътрудник на ABC News Джеймс Лонгман в Харков, Украйна, на 16 май 2024 г. 

" Ситуацията е доста сериозна ", споделя Зеленски. " Не можем да си позволим да загубим Харков. "

Докато стоеше покрай ранените бойци, той беше безапелационен, че забавянето на американската помощ има директно отражение върху войната и обстановката по североизточната граница. Стотици хора са изгубили живота си или са били ранени през последните няколко дни, сподели той. Много от тях са бойци от този район, по тази причина за него е значимо да бъде там и да ги поддържа, сподели той.

Америка ли е отговорна, попитахме го, за това, което се случва в този момент в Харков?

" Вината е на целия свят ", отговори той. " Те дадоха опция на Путин да окупира страната. Но в този момент светът може да помогне. "

Той постоянно внимава да не подлага на критика Съединени американски щати, само че това беше малко по-откровен Зеленски, в сравнение с нормално го виждаме.

Попитахме го по какъв начин съгласно него е минало визитата на държавния секретар Антъни Блинкен тази седмица. В сряда висшият посланик на Съединени американски щати разгласи отпущането на спомагателни 2 милиарда $ помощ, които се прибавят към обещаните в края на април 60 милиарда $. Зеленски направи пауза. Усетих разочарованието му.

" Диалогът е добър ", споделя той. " Но в този момент имаме потребност от помощ. "

Тук, покрай жестоките сражения на фронтовата линия, има чувството, че визитата не е освен това от проява на поддръжка.

" Всичко, от което се нуждаем, са две системи " Пейтриът " ", сподели той. " Русия няма да може да окупира Харков, в случай че разполагаме с тях. "

Казах му, че доста американци са обезпокоени от това какъв брой доста пари се харчат за Украйна. И в тази изборна година това ще бъде въпрос, на който американските гласоподаватели ще извърнат внимание.

" Тези пари не се дават на Украйна ", сподели той. " Това са пари, изхарчени в американски фабрики, създаващи американски работни места... И ние не просто се борим за нашата независимост. Ако не беше Украйна, това щеше да е друга страна ".

След като президентът си потегли, се върнахме при някои от бойците, които той беше посетил.

Максим, който едвам не почина във Вовчанск в сряда, беше вдигнал крайници си с три големи железни щифта, които го държаха прав. Това са мъжете, които пазят Харков. Той не изглеждаше прекомерно щастлив от медала си.

" Това е чест ", сподели ми той. " Но бих предпочел да го връча на мъжете, които избавиха живота ми ".

Инфо: abcnews.go.com

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР